Woda i burger raz! O drugim dniu Szkolnych Dni Nauki
-
Odsłony: 4789
Wtorek upłynął nam pod hasłem „Niezwykłe właściwości zwykłej wody, czyli eksperymenty z wodą”. Uczniowie klas siódmych -VIIa, VIIb oraz VIIc z Witkowa mieli okazję uczestniczyć w bardzo ciekawych warsztatach, które zostały poprowadzone przez dr inż. Radosława Stodolaka, pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na początku młodzież wysłuchała krótkiego wykładu, następnie pod okiem prowadzącego, wykonała doświadczenia dotyczące właściwości wody m.in. jej napięcia powierzchniowego. Warsztaty chemiczne dostarczyły uczestnikom wielu niesamowitych wrażeń. Wszyscy uczniowie biorący udział w zajęciach stwierdzili, iż taki sposób poznawania procesów chemicznych pozwolił im znacznie szybciej je zrozumieć. Uczenie przez doświadczenie to najlepsza forma poznawania otaczającego nas świata. Było dużo śmiechu i świetnej zabawy.
Mamy nadzieję, że współpraca z panem dr inż. Radosławem Stodolakiem będzie kontynuowana, a warsztaty chemiczne w naszej szkole wpiszą się na stałe w harmonogram zajęć lekcyjnych.
Po zajęciach chemicznych odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez panie Wiesławę Wilk i Annę Łatkę. Uczniowie przygotowywali zdrowe burgery - najpierw piekli bułki i kotlety, następnie każdy uczestnik, mając do dyspozycji mnóstwo zdrowych i odżywczych produktów (pomidory, sałata, cebula, szpinak, ser żółty), samodzielnie przyrządzał sobie takiego burgera, jakiego lubi. Było smacznie, zdrowo i kolorowo!