TRUSKAWKOWE ŚWIĘTO

Odsłony: 4231

 received 104099589382564.jpegTruskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jako część pełnowartościowej diety mogą pomóc w zapobieganiu różnym schorzeniom. Obniżają wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, składniki w nich zawarte pomagają  w zapobieganiu chorobom serca, udarowi, nowotworom, wysokiemu ciśnieniu krwi i zaparciom. 150g pokrojonych, świeżych owoców zawiera następujące składniki odżywcze:

  • białko: 1,11 g
  • węglowodany: 12.7 g
  • błonnik pokarmowy: 3,30 g
  • wapń: 27 miligramów (mg)
  • żelazo: 0,68 mg
  • magnez: 22 mg
  • fosfor: 40 mg
  • potas: 254 mg
  • witamina C: 97,60 mg
  • foliany: 40 mikrogramów
  • witamina A: 20 jednostek międzynarodowych

Każdego roku, na początku czerwca, w naszej szkole organizowane jest Święto Truskawek. Z racji tego, że dzieci lubią truskawki, mogą w tym dniu nacieszyć się nimi do woli. Kolor czerwony  i smak owoców zdominowały w tym dniu atmosferę, nastrój i zajęcia, jak szkoła długa i szeroka. Niech żyją truskawki ! (M.B)IMG 9243 1IMG 9245IMG 9249received 105230645934111.jpegreceived 210162885248375.jpegreceived 222562950559464.jpegreceived 240682878697841.jpegreceived 264785346100138.jpegreceived 284595460682506.jpegreceived 540333261438106.jpegreceived 581589740764181.jpegreceived 630363845679574.jpegreceived 802432121415031.jpegreceived 804367811074888.jpegreceived 805310367775871.jpegreceived 820114516289474.jpegreceived 1209386659760124.jpegreceived 1311072239839376.jpegreceived 1434837270586707.jpegreceived 1437273633755267.jpegreceived 2226005677609719.jpegreceived 3532244160379443.jpeg