TRUSKAWKOWE ŚWIĘTO
-
Odsłony: 4231
Truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jako część pełnowartościowej diety mogą pomóc w zapobieganiu różnym schorzeniom. Obniżają wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, składniki w nich zawarte pomagają w zapobieganiu chorobom serca, udarowi, nowotworom, wysokiemu ciśnieniu krwi i zaparciom. 150g pokrojonych, świeżych owoców zawiera następujące składniki odżywcze:
- białko: 1,11 g
- węglowodany: 12.7 g
- błonnik pokarmowy: 3,30 g
- wapń: 27 miligramów (mg)
- żelazo: 0,68 mg
- magnez: 22 mg
- fosfor: 40 mg
- potas: 254 mg
- witamina C: 97,60 mg
- foliany: 40 mikrogramów
- witamina A: 20 jednostek międzynarodowych
Każdego roku, na początku czerwca, w naszej szkole organizowane jest Święto Truskawek. Z racji tego, że dzieci lubią truskawki, mogą w tym dniu nacieszyć się nimi do woli. Kolor czerwony i smak owoców zdominowały w tym dniu atmosferę, nastrój i zajęcia, jak szkoła długa i szeroka. Niech żyją truskawki ! (M.B)